Biografie

“..the camera can’t see”

City of Blinding Lights – U2

Ik ben Tjitte (1982) en woon sinds 2020 in Opende (Gr.) met mijn gezin in een prachtig Wâldhúske. Ik ben MBO-docent (Media Vormgeving) en vanaf jongs af aan graag bezig met het maken van muziek en foto’s!

De passie voor de fotografie begon toen mijn vader me als 15-jarige een Minolta met telelens overhandigde; ik zoomde in, zocht mijn voetballende broertjes en klik! Een passie was geboren.

Vanaf mijn 18e levensjaar heb ik als autodidact veel takken van de fotografie aangeraakt. Dit begon met het fotograferen van Zuidwest-Fryslân (veel zondagse ritjes) maar daarna startte ik ook met sportfotografie, bruiloften en hielp ik de eerste bedrijven met het maken van product- of bedrijfsfoto’s. Anno nu fotografeer ik het liefste de natuur en mens in haar schoonheid, eenvoud en kracht. Registrerend wat-, en hoe ik de wereld door de lens zie, ervaar en beleef. Niets meer en niets minder.

 

Vrij werk

Mijn vrije fotowerk zie ik als vertellend. Soms als serie en soms maar één registrerend moment. Soms groots maar soms ook minimalistisch en melancholisch. En vaak mens of dier als leidend of lijdend voorwerp.

Klein hoogtepunt is de selectie van een van mijn favoriete landschapsfoto’s (Visser in Vogezen) voor de scheurkalender 2019 van National Geographic. Dit zie ik als een soort van kroontje op mijn traditionele landschapsfotografie en tevens een soort van afsluiting van een (leer)periode waarin ik vooral mooie ‘kalenderplaten‘ maakte. Dit doe ik natuurlijk nog steeds graag, al focus ik me sinds 2018 meer op de abstractere en verhalende kant van de fotografie zoals abstracte landschappen, straatfotografie en series.

Ook heb ik ter afsluiting van mijn ‘landschapsfotografie periode’ mijn favoriete foto’s van Friesland van de afgelopen 12,5 jaar verzameld in een fotoboek. Mogelijk komt deze nog op de markt. Veel foto’s staan op mijn Friese stockfoto website: www.frieslandstock.nl .

 

Freelance

Naast mijn vrije werk fotografeer ik regelmatig voor bedrijven en organisaties. Dit kunnen project- of bedrijfsreportages zijn, architectuur of het fotograferen van een evenement. Ik heb de afgelopen jaren vele prachtige opdrachten mogen doen voor diverse bedrijven en organisaties, events, bladen en kranten waar ik erg trots op ben. Nog steeds blijft het een erg leuke uitdaging om de wens van de klant om te zetten tot passende eindbeelden.

Tjitte Jan Hogeterp

Inspiraties

Inspiratie haal ik uit foto’s, muziek en films. Een aantal favoriete fotografen zijn Harry Gruyaert, Hans van der Meer, Michael Kenna, Jurjen Drenth, Martin Kers en Anton Corbijn. Ook kunstenaar Gio Mondelli, regisseurs Terrence Malick en Christopher Nolan en de korte animatiefilm Father & Daughter van Michael Dudok de Wit hebben mij erg geïnspireerd en inspireren nog steeds.

 

Gear

Ik werk al jaren met Nikon en mijn ‘werkpaard’ is de fullframe D800 met als backup (en vakantiecamera) mijn oude D300.

Nikon D800 body
Nikon D300
body
• Nikon 14-24/2.8 af-s
• Nikon 35/2.0 af-d
• Nikon 50/1.4 af-s
• Nikon 80-200/2.8 af-s

Overige
• Timelapsecamera Brinno BCC200
• Nikon SB-600 flitser
• Hitech filterset + ND grad
• Think Tank Retro 30 fototas
• Manfrotto 190DB/141RC statief

 

Verkoop

Diverse foto’s zijn ook online te bestellen, zoals in de webshop Werk aan de Muur , WyArt of op mijn stockfoto website FrieslandStock. Ook foto’s van dit portfolio zijn te bestellen, neem gerust contact op.

Hoogtepunten

• Eervolle vermelding Corona-foto fotowedstrijd Fryslân Photo 2020
• Visser in Vogezen in kalender 2019 van National Geographic
• Stockfotosite met authentieke foto’s van Friesland; FrieslandStock (eigen concept)
• 10 jaar huisfotograaf Landschap 2009-2019 (tijdschrift voor landschapsonderzoek)
• Tijdelijk rapportage- en sportfotograaf voor Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad
• Foto ‘Winter in Friesland’ in Best of DPZ Uitgelicht 2009
• Eigen Friesland kalender 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 (250 stuks verkocht)
• Foto’s voor kalender Kalkulatieburo Sneek 2009, 2010
• Decoratieprojecten Teatskehús (Blauwhuis) en Rabobank regio Súdwest Fryslân
• Solo expositie kerk Westhem, thema ‘Tsjerken yn Fryslân’, juli – sept 2008

Referenties

Kranten/bladen
Leeuwarder Courant, Sneeker Nieuwsblad, Landschap

Bedrijven
UV Smart, Hoekstra & Westra, Dam Hout, Visser Ontwerp, Tandartsenpraktijk Heeg, Krachtig Bevallen, Jukema Arsjitekt, Profi Glass, Snoek Groen, Glasnost, Titan Projects, Omring, Meneer de Leeuw, Factor Rood, ArtEz Zwolle, Hey Bisco, De Haas RVS, Landustrie Sneek, Boca Prins Hospitality, Hoekstra BV, BrandForceOne, Klapwijk Houtbouw, Cobusson Garagedeuren, Domaine Les Gonies (Fr.), etc.

Overige organisaties
Baron Theater, Kunstkwartier, Drekrace Heeg, Liet, Koperguod, Gryz & Grize, Heechsimmer Festival, EMM Oudega, Crescendo Heeg, vv Heeg, vv Idskenhuizen etc.